Külföldi terroristák elleni büntetőeljárás lefolytatására különleges bíróságokat hozhat létre az amerikai hadvezetés.

George Bush amerikai elnök kedden aláírta azt a rendeletet, amelynek alapján az amerikai hadvezetés különleges bíróságokat hozhat létre, külföldi terroristák elleni büntető eljárás lefolytatására. A rendelet értelmében az ilyen különbíróságok létrehozására Donald Rumsfeld védelmi miniszter kapott felhatalmazást.

Az indoklás szerint az Egyesült Államok és polgárainak védelme érdekében, illetve katonai műveletek hatékony lebonyolításának biztosítása végett, vagy pedig terrortámadások elhárítása céljából szükségessé válhat, hogy őrizetbe vegyenek és jogi úton felelősségre vonjanak egyéneket. Ezt a célt szolgálja a most rendeletileg lehetővé tett katonai különbíróságok létrehozása.

Mint Al Gonzales fehér házi jogi szakértő közléséből kitűnik, az elnök kezében van az a lehetőség, hogy megállapítsa valamilyen külföldi egyénnek valamely terrorista szervezethez való tartozása tényét, és ebből következően kimondja: az Egyesült Államok érdeke az ilyen személy felelősségre vonását kívánja meg. Az ilyen eljárás alá vont terroristákkal is humánusan kell bánni, és az ítéletet az eljáró különbírósági tanács kétharmados többséggel hozza meg.

Ari Fleischer fehér házi szóvivő lényegében megerősítette, hogy az ilyen, Bush által most engedélyezett különbíróságok kifejezetten az al-Kaida terrorszervezetek tagjaira nézve "testreszabott" igazságszolgáltatási szervek lennének.