Légörvénybe keveredett az Airbus

Mindinkább megerősítést nyer az a feltevés, hogy a hétfői Airbus-katasztrófának fizikai okai vannak. Szakemberek szerint az Airbus egy előtte haladó Boeing 747-es légörvényébe került, emiatt vált instabillá oly mértékben, hogy a pilóták nem tudták korrigálni a hibát.

A légörvény-teóriát bizonyítja a pilóták beszélgetését rögzítő fekete doboz (voice recorder) tartalmának kiértékelése. A felvételen halható, hogy a pilóták arról beszélnek, hogy a légörvény miatt stabilizálni próbálják a gépet. Ezt a légörvényt a Japan Airways előttük felszállt Boeing 747-ese okozhatta. Továbbá próbálják kideríteni azt is, hogy esetleges anyaghiba játszhatott-e szerepet a balesetben.

Külső behatásokat a baleset okaként szinte százszázalékos biztonsággal ki lehet zárni: nem madarak kerültek a hajtóműbe, robbanóanyagnyomokat sem találtak a gépen.

Rudolph Giuliani, New York polgármestere szerint eddig 262 holtestet és 180 testrészt találtak a szerencsétlenség színhelyén. Öt embert eltűntté nyilvánítottak. Hat házat semmisített meg a rázuhant Airbus, további hatot súlyosan megrongált.

Korábban:

Csörömpölés hallatszott a pilótafülkében- az első vizsgálatok eredményei

Nem voltak idegenek a lezuhant gép pilótafülkéjében

[origo]