Megalakult az új kormány Afganisztánban - Rabbani az elnök

A tálib rendszer összeomlása után Afganisztánban szerdán kormány alakult, élén Burhanuddin Rabbani törvényesen választott elnökkel, akit a tálibok öt éve elűztek. Rabbani általános amnesztiát hirdetett, kivéve a tálibok milíciavezéreit és a terroristákat. A korábbi hírekkel ellentétben, az elnök még nem tért vissza Afganisztánba.

Rabbani az új elnök
A tálibellenes szövetség képviselője közölte: a kormányt a legbefolyásosabb harctéri parancsnokok hozták létre, Dosztum tábornok vezetésével. A külügyeket Abdullah Abdullah, a belügyeket pedig Junisz Kanoni irányítja. A védelmi tárcát Mohammed Fahim tölti be, aki a szövetség katonai erőit vezeti.

Közben kiderült: Rabbani még nem érkezett meg Afganisztánba, ám az újdelhi afgán nagykövet, Maszud Halili szerint néhány nappal elhalasztotta érkezését. Rabbani általános amnesztiát hirdetett, kivéve a tálibok milíciavezéreit és a terroristákat. Ha Oszama bin Ladent és Omar mollát elfogják, akkor bíróság előtt fognak felelni az afgán nép ellen elkövetett bűneikért - tette hozzá.

Délelőtt a dusanbei afgán nagykövetség egyik illetékese még azt mondta, hogy Rabbani egyelőre nem Afganisztán elnökeként, hanem "a felszabadított tartományok vezetőjeként" tér vissza Kabulba. Rabbani hivatalosan is kikiáltja a főváros felszabadítását a tálib uralom alól. Rabbanit, az Északi Szövetség politikai vezetőjét ismeri el az ENSZ és a világ legtöbb állama Afganisztán elnökének.

A Kabulban kialakult hatalmi vákuumra figyelmeztettek a diplomaták, és óvatosságra intették az Északi Szövetséget: ne akarjon egyedül kormányt alakítani. Arra is határozottan felszólították vezetőit, hogy óvakodjanak az erőszakos akcióktól. A szövetség tagjai elsősorban üzbég és tádzsik nemzetiségűek, ezért az afganisztáni lakosság legnagyobb részét kitevő pastuk fenntartásokkal és óvatosan fogadják a hatalomátvételt. Abdullah Abdullah, az Északi Szövetség külügyminisztere megnyugtatásul azt mondta, hogy nem akarnak egyedül kormányozni. A jövőbeni afgán kormány megalakítása és békefenntartás céljából a szövetség az ENSZ segítségét kérte. A vegyes összetételű kormány fontosságára személyesen az amerikai elnök is felhívta a figyelmet, az orosz államfővel folytatott megbeszélései után tartott tájékoztatón. Putyin elnök úgy látja, amint kissé rendeződik a helyzet, az Egyesült Államok helyett az Egyesült Nemzetek Szövetségének kell irányítani a terrorizmus elleni nemzetközi harcot.

Korábban:

Kabulba érkezett a volt afgán elnök