Tömegsírt találtak Groznijban

Tömegsírt tártak fel a hatóságok szerdán Csecsenföld fővárosa, Groznij külterületén. A sírból eddig három ember földi maradványait emelték ki. Az eddigi vizsgálatok szerint helyi polgári lakosokról van szó, akiket agyonlőttek az ismeretlen tettesek.

Szerdán vált ismertté az is, hogy szakadár fegyveresek kivégezték Szergej Borjajevet, a szövetségi hadsereg alezredesét, aki még szeptemberben került a lázadók fogságába. A hírt a csecsen szakadárok internetes hírügynöksége, a Kavkaz-Centr is megerősítette. A katonatiszttel azután végeztek elrablói, hogy
Moszkva nem volt hajlandó szabadon engedni 25 szakadár foglyot Borjajevért cserébe.

Szerdán Groznijban folytatódtak a diáktüntetések, amelyek a szövetségi alakulatok hétfői egyetemi razziája után törtek ki. A tiltakozók azt követelik, hogy négy társukhoz hasonlóan engedjék szabadon a hatóságok azt a két diákot, akiket a razzia során vettek őrizetbe. Őket viszont - hivatalos közlések szerint - bűncselekmény-sorozat elkövetésével vádolja az ügyészség.

Szerdán Sztavropol városában 9 és 15 év közötti szigorított szabadságvesztésre ítéltek 5 cserkeszföldi férfit, akik a vád szerint közreműködtek az 1999-ben Moszkvában és a dagesztáni Volgodonszk városában végrehajtott lakóházrobbantásokban. Az elítélteket csak közreműködéssel vádolták a több száz ártatlan áldozatot követelő terrorcselekményekben, az értelmi szerzők a hatóságok gyanúja szerint a csecsen szakadár mozgalom legszélsőségesebb köreihez tartoznak.