Csak ideiglenesen kerülnének szövetségi felügyelet alá a repülőterek

Kompromisszumos megoldáson dolgozik az amerikai törvényhozás mindkét háza. Bár George W. Bush elnök azt szeretné elérni, hogy a repülőterek biztonsági felügyeletét ellátó magáncégek helyett a szövetségi felügyelet alatt lévő Nemzeti Gárda vené át az ellenőrzést. A törvényhozók azonban ennél óvatosabb, a repülőterek számára kedvezőbb jogszabályt hoznának.

A kongresszus és a szenátus csütörtöki ülésén egy kompromisszumos tervezetről tárgyaltak. Eszerint egy, más elképzeléseik szerint két év türelmi idő után kerülne szövetségi hatáskörbe a repülőterek biztonsági ellenőrzése. Minden repülőtér két év elteltével dönthetne, hogy a csomagok ellenőrzését ismét magáncégekre bízná, vagy maradna a szövetségieknél. A törvénytervezet szövegét hamarosan véglegesítik.

A repülőterek biztonsági ellenőrzésének szigorítása azután merült fel, hogy a szeptember 11-ei merényletek bebizonyították: könnyen kijátszhatóak a biztonsági őrök. Még a terrorista akciók után is sikerült újságíróknak próbaképpen veszélyes tárgyakat felcsempészni belföldi járatokra.