Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke kitart azon álláspontja mellett, hogy az unió vezetése helyesli London maga vállalta szerepét a terrorizmus elleni nemzetközi katonai fellépésben, és nem érzi úgy, hogy London ügyet sem vet rá ebben a kérdésben.

Tony Blair brit kormányfő szóvivője csütörtökön közölte, hogy a Londonban tartózkodó Prodi munkareggeli keretében tárgyalt Blairrel, és Blair elégedetten nyilatkozott arról az erőfeszítésről, amelyet a brüsszeli bizottság tesz az afgán lakosság emberbaráti megsegítésére, és teljesen természetesnek tartja, hogy az unió a háború befejeződése után már maximálisan részt vesz az ország újjáépítésében. A szóvivő szerint az EU-bizottság és London közötti nézeteltérésről szóló hírek nem igazolódtak.

Prodi a BBC brit rádió azon kérdésére, hogy szerinte Blairnek az Egyesült Államokat ért szeptember 11-i terrortámadás után várnia kellett volna-e diplomáciai offenzívájával, meg kellett volna-e várnia, hogy az unió kialakítsa kollektív álláspontját, a Reuters szerint azt válaszolta, hogy semmiképpen sem.