A The Times információi szerint Oszama bin Laden terrorszervezete, az al-Kaida biológiai méreg előállítására készült. Brit újságírók erre utaló dokumentumokra bukkantak a tálibok egyik főhadiszállásán. Ugyanezt a méregfajtát korábban már Szaddám Husszein iraki elnök tömegpusztító fegyvereinek arzenáljában is megtalálták.

Oszama bin Laden és al-Kaida terrorszervezete halálos biológiai mérgek előállítására készült. Az erre utaló dokumentumokat a tálibok egyik Kabuli főhadiszállásán találták meg. Az épületet korábban a terroristák kiképzőközpontjaként használták.

Az épületet a tálibok elmenekülése után feldúlták és kifosztották, az ott dolgozó két arab orvost pedig megölték, amikor szökni próbáltak az Északi Szövetség bevonuló csapatai elől.

A méreg elkészítésére vonatkozó utasítások atomfegyverek és más robbanószerek leírásai között voltak elkeveredve, amelyeket csütörtökön találtak meg brit újságírók. A földön szanaszét szórt ampullákat, fecskendőket és pirulákat is találtak.

Ugyanezt a méregfaját az ENSZ fegyverzet ellenőrző munkatársai Irakban, a kilencvenes években már Szaddám Husszein tömegpusztító fegyvereinek arzenáljában is megtalálták.

A leírások szerint nagyobb dózis képes egy felnőtt megölésére. A méreg bevételtől számítva a halál bekövetkeztéig tartó idő 3 és 5 nap között változik, de legfeljebb két hét.

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter kijelentette, a Pentagon már vizsgálja a brit napilap felfedezését, mely szerint az al-Kaida nukleáris robbanószerekkel rendelkezik és halálos biólógiai méreg előállítására is képes - írja The Times.

Korábban:

Atomfegyverek leírásai az al-Kaida központjában