Egy hete tart a vörössapkások lázadása

A szerb kormány tagjai állítólag folyamatosan tanácskoznak egymással, egyelőre azonban nincs döntés arról, mi legyen a hetedik napja lázongó szerbiai elitrendőrökkel, akik immár nyíltan dacolnak a kormány akaratával.

A vörössapkások engedetlenségi akciója egy héttel ezelőtt kezdődött. Az utóbbi napokban több alkalommal is utakat zártak le a rendőrök, akik azért tiltakoznak, mert a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködést szabályozó törvényt még nem hozták meg, ennek ellenére arra utasították őket, hogy fogják el a Hága által körözött személyeket.

A kommandósok csütörtökön kereken elutasították a szerb kormány döntését, miszerint az állambiztonsági hivataltól (RDB) áthelyezik az egységüket, a JSO-t a közbiztonságiakhoz. Pénteken egész nap két páncélozott szállító jármű vesztegelt az elitkatonák kulai kiképzőközpontja előtt, mellettük terepszínű ruhában és álarcban őrt álltak a kommandósok.

A belgrádi közszolgálati rádió szerint Kulában a hatóságok megerősítették a rendőri jelenlétet, a Verbásztól Kula felé vezető úton négy-öt rendőrkocsi áll. A szerb kormány egyelőre nem reagált arra, hogy a JSO kommandósai nem hajlandóak szolgálatot teljesíteni a közbiztonsági hivatal alárendeltségében. Boris Tadic, a szerb kormányfő vezette Demokrata Párt alelnöke annyit közölt a sajtóval, hogy nem folynak tárgyalások a kommandósokkal, és a szerb kormány nem változtat álláspontján.

A Dusan Mihajlovic szerb belügyminiszter vezette Újdemokrácia párt bejelentette, hogy indítványozni fogja a szerb parlament rendkívüli ülésének összehívását, amelyen a JSO tagjainak lázadása fényében nemzetbiztonsági kérdéseket vitatnak meg.

A vajdasági tartományi kormány a legélesebb hangon ítélte el a vörössapkások magatartását. A kormányközlemény úgy fogalmaz, hogy a JSO meg akarja akadályozni a demokratikus reformfolyamat kibontakoztatását, Jugoszláviának a nemzetközi közösségbe való visszatérését, a háborús bűnösök elleni eljárások lefolytatását és a nagy maffiaügyek kivizsgálását. A B92 Rádió a kormányhoz közel álló forrásokból úgy értesült, hogy a kabinet elővigyázatosságból biztonsági intézkedéseket foganatosít. Állítólag már megerősítették az állami intézmény biztonságát, így a szerbiai kormány és a belügyminisztérium épülete előtt fokozták a rendőri jelenlétet.