Mintegy hatvan főnyi francia tengerészgyalogsági ejtőernyős alakulat indult el pénteken az afganisztáni Mazari-Sarifba. Ezeket az egységeket egy további alakulat követi, logisztikai szakemberekkel, vezérkari tisztekkel és orvosokkal.

Háborúba induló franciák
Fotó: EPA
Mintegy hatvan főnyi francia tengerészgyalogsági ejtőernyős alakulat indult el pénteken repülőgépen a dél-franciaországi Istres légibázisról a törökországi Incirlik katonai támaszpontra, ahonnan Üzbegisztánon keresztül érkeznek meg vasárnap vagy hétfőn az észak-afganisztáni Mazari-Sarifba.

A francia speciális hadmérnöki alakulat feladata, hogy létrehozza a nemzetközi humanitárius szervezetek segélyszállítmányának fogadására alkalmas első biztosító bázis infrastrukturális feltételeit a tálibellenes Északi Szövetség által múlt pénteken visszafoglalt afgán nagyváros körzetében.

Jean-Marc Salliard ezredes, a francia különítmény parancsnoka a France-Info rádiónak nyilatkozva közölte, hogy a tengerészgyalogos ezred első egységét még pénteken egy további alakulat követi, s a hét folyamán csatlakoznak hozzájuk logisztikai szakemberek, vezérkari tisztek és orvosok. A francia misszió létrehozásáról született döntést előző nap jelentette be Alain Richard védelmi miniszter.

A 300 fős francia csapat az első szakaszban aknamentesíti a terepet és kijelöli a szárazföldi és légi úton érkező élelmiszerszállítmányok fogadóbázisait, a nagy teherszállító repülőgépek landolásához szükséges módon alakítja át a mazari-sarifi repülőteret. A franciák helyszínre szállításában az amerikai légierő vállal szerepet.

Az üzbegisztáni határhoz közel eső 250 ezres Mazari-Sarifba és környékére az éhínség és a háború fenyegetése elől az utóbbi hetekben több tízezer menekült érkezett. A város és földönfutók ellátására nemzetközi szervezetek és az ENSZ küld kamionos és légi segélyszállítmányokat.

A francia alakulat küldetése, mint Párizsban jelezték, nincs kapcsolatban a tálibok utáni korszak közrendjének biztosítására szervezendő többnemzetiségű rendfenntartó erő létrehozásával. Ez az erő a nagyvárosok biztonságának szavatolásának céljával jön létre.

Korábban:

Török és francia csapatok is csatlakoznak a háborúhoz