Az Arab Liga ismételten figyelmezteti Washingtont

Az Irakkal szembeni újabb amerikai vádak nyomán arab vezetők hétfőn arra figyelmeztették az Egyesült Államokat: túlságosan nagy terhet róna a nemzetközi terroristaellenes szövetségre, ha katonai csapást mérnének valamely arab országra.

Az Egyesült Államok képviselője az ENSZ biológiai fegyverekkel kapcsolatos, hétfőn Genfben kezdett konferenciáján vádolta meg Irakot és Észak-Koreát, hogy baktériumfegyver-programon dolgoznak. A szeptemberi egyesült államokbeli merényletek miatti amerikai megtorlások eddig Afganisztánra összpontosultak, de Irak is többször lehetséges célpontként merült fel. Olyan jelentések láttak napvilágot, amelyek szerint a terrortámadások egyik elkövetője korábban találkozott egy iraki titkosügynökkel, illetve arab szélsőségesek - állítólag - iraki táborokban kaptak kiképzést.

A vádakkal kapcsolatban az AP által megkérdezett jordániai tisztségviselők hétfőn emlékeztettek olyan korábbi ammáni kormányzati figyelmeztetésekre, amelyek óva intettek attól, hogy a terrorizmus ellen kezdett nemzetközi hadjárat részeként Irakra vagy valamely más arab országra csapást mérjenek. Ez ugyanis tovább növelné a feszültséget az amúgy is forrongó Közel-Keleten, és egy kiterjedtebb konfliktusba taszítaná a világot.

Amr Musza, az Arab Liga főtitkára Kairóban szintén arra emlékeztetett, hogy az arab világ már korábban egyértelműen elutasító közös állásfoglalásra jutott az arab országok elleni csapásmérés kérdésében. Musza a hétfői amerikai vádakat nem kívánta kommentálni, de a politikus a múlt hónapban hangsúlyozta: az arab államok elleni agressziónak tekintenék, ha valamely arab országot esetleg csapás érné. Az arab országok - amelyek némelyikét szintén fenyegetik muzulmán szélsőségesek - támogatták a szeptemberi terrortámadások értelmi szerzője, a szaúdi születésű Oszama bin Laden és tálib védelmezői ellen kezdett afganisztáni hadműveleteket. Az arab vezetők azonban nehezen tudják elhitetni saját országuk közvéleményével, hogy az amerikai hadjárat az ő háborújuk is egyben; a hadjáratnak egy arab országra való kiterjesztése pedig növelné a feszültséget Egyiptomban, Jordániában, Kuvaitban és Szaúd-Arábiában, amelyek lakossága azzal vádolja Washingtont, hogy az iszlám ellen indított hadjáratot.