Az USA kérlelhetetlen az al-Kaida embereivel szemben

Az USA nem halandó semmiféle megegyezést elfogadni, amely lehetővé tenné, hogy Mohamed Omár molla, a tálibok vezetője és további magas rangú al-Kaida vezetők büntetés nélkül elhagyhatná Afganisztánt. Donald Rumsfeld, USA védelmi miniszter reményét fejezte ki, hogy az afgán ellenzék nem köt effajta kiegyezést a tálibokkal.

Rumsfeld szerint, a tény, hogy a tálibok vezetői valamilyen módon ép bőrrel szomszédos országokba menekülhetnének, és ott harcukat folytathatnák nem nyerné el az USA "tetszését". Ugyanez vonatkozik a Kunduszt védő tálibokra, akiket Rumsfeld szavai szerint elfognak, vagy megsemmisítenek.

Értesülések szerint a Kunduszban rekedt tálibok tárgyalásba kezdtek az Északi Szövetséggel szabad elvonulásuk ügyében.

A kérdésre, hogy mit történne, ha mégis valamiféle megegyezésre fény derülne, amely lehetővé tenné, hogy a tálibok elmeneküljenek a miniszter azt válaszolta: "Nagyon téved mindenki, aki azt hiszi, tudtunkkal valaki is a tálibok közül elhagyhatná Kandahárt".

Rumsfeld kifejtette, hogy az USA hadereje Afganisztánban nem rendezkedett be arra, hogy foglyokat ejtsen. Mint mondta, az USA oly kevés katonájával van jelen az országban, hogy azok nem tudnának börtönőrként is szerepelni.

[origo]