Halált okozó gyermekgyógyszer miatt vádolják az ENSZ-t 

Az indiai Asszam államban azzal gyanúsítják az Unicefet, hogy az általa biztosított gyógyszertől halt meg több gyermek. A szervezet cáfolja, hogy az A-vitaminos készítmény romlott vagy rossz minőségű lett volna. Szerintük a haláleseteket tévesen kacsolják össze egy vakság elleni kampány keretében kiosztott szirup fogyasztásával.

Az ENSZ gyermekügyi szervezete (Unicef) biztos benne, hogy nem fedik a valóságot azok a jelentések, melyek szerint az indiai Asszam államban több gyermek halálát okozta egy vakság elleni gyógyszerkampány - jelentette a BBC.

Az Unicef támogatta akció keretében több százezer gyermeknek adtak A-vitamint tartalmazó szirupot, hogy megelőzzék megvakulásukat. Nem sokkal később az állami tisztviselők arról számoltak be, hogy több ezer gyermek megbetegedett a gyógyszertől, és 16 gyerek meg is halt. Más források ennél több halálesetről szólnak. Ugyanakkor az állam egészségügyi minisztere szerint csupán egy vagy két gyermek vesztette életét.

Az Unicef illetékesei közölték: nem hiszik, hogy bármi baj lett volna a sziruppal, szerintük az asszamiak tévesen okolják gyermekeik halála miatt a vakság elleni vitamindózist. Az akciót amúgy a helyi kormányzat szervezte meg, az Unicef csupán a gyógyszert biztosította. Korábbi jelentések két lehetséges magyarázatot fűztek a gyermekek halálához. Ezek szerint vagy az A-vitamin túladagolása, vagy a készítmény felhasználhatósági idejének lejárta okozta a haláleseteket.

Az első magyarázatot a helyi kormányzat cáfolta, míg az Unicef a maga részéről kijelentette, hogy a készítmény lejárati ideje 2003 márciusa, és szigorú minőségi ellenőrzésen is átesett a szirup. A szert jelenleg laboratóriumban vizsgálják, de az előzetes eredmények alapján nem fertőzött.

Az Unicef szerint a kelet-indiai Asszamban naponta 800 öt év alatti gyermek veszti el életét. A szervezet illetékesei úgy vélik, a szerről szóló - valószínűleg téves - pletykákat az okozhatta hogy sok, más okok miatt halálán lévő kicsinek is adtak a szirupból, és a gyászoló család azt hitte, gyermeke emiatt halt meg. Az Unicef szerint az teljesen természetes, hogy a gyógyhatású készítmény miatt a gyermekek egy részénél enyhe mellékhatások jelenkeznek - írja a BBC.