Másfél óra alatt kimutatható a lépfene

A milánói Sacco egyetem mikrobiológiai laboratóriumában sikerült kidolgozni egy olyan gyorstesztet, amely az eddigi kétnapos átfutási idő helyett mindössze másfél óra alatt képes kimutatni a lépfenespóra jelenlétét a gyanús porokban.

A bejelentést Maria Rita Gismondo, az új módszer kidolgozását célzó kísérleti munka koordinátora jelentette be a milánói egyetem mikrobiológiai tanszéke által Cannes-ban rendezett szakmai konferencián. Az amerikai merényletek nyomán kirobbant lépfenefóbia következtében Olaszországban is sokan jelennek meg az egészségügyi hatóságoknál gyanúsnak ítélt postai küldeményekkel, amelyek sok esetben ismeretlen eredetű porokat tartalmaznak. Ezek megvizsgálására a milánói Sacco egyetem hivatott.

Az olaszok által kidolgozott új módszer az eddigi kétnapos átfutási idő helyett pusztán másfél óra alatt kimutatja, hogy a megvizsgált anyagban vannak-e lépfenespórák, a teszt ugyanis rendkívül gyorsan képes kivonni a lépfenét okozó baktérium örökítő anyagát, azaz DNS-ét. Ennek köszönhetően a gyógymód is változik a jövőben. A jelenlegi gyakorlat szerint azoknak a személyeknek is azonnal beadják az antibiotikumot, akiknél a lépfene-fertőzésnek csak a gyanúja merül fel, az új olasz tesztnek köszönhetően viszont már megvárható a vizsgálati eredmény, és csak akkor kezdődik az antibiotikumos kezelés, ha a jelentkező valóban fertőzött porral érintkezett.

Egészségügyi szempontból és a költségeket illetően egyaránt nagy jelentőségű az olaszok által feltalált új módszer. Eddig 100 ezer lírába (50 euróba) került a teszt, és ugyanennyi volt a kétnapos bizonytalanságban alkalmazott antibiotikumos kezelés. Az új teszt költsége mindössze 30-40 ezer líra (15-20 euró), és megtakarítható a felesleges antibitikumos kúra.

Maria Rita Gismondo elmondta: az olasz egészségügyi központokba továbbra is sok gyanús anyagot hoznak, de az eddig végzett tesztek mindegyike negatív eredményt hozott.