Pakisztán nem utasítja ki a tálib nagykövetet

A pakisztáni külügyminiszter bejelentette, hogy bár kormány megszűntette a tálibokkal fenntartott a diplomáciai viszonyt, kormánya nem utasítja ki a tálib nagykövetet az országból. Ugyancsak hétfőn felszólították a tálibokat, hogy zárják be pesavari és kvettai konzulátusukat.

Abdul Szattar pakisztáni külügyminiszter hétfőn Iszlámábádban bejelentette, hogy bár országa nem tart fenn hivatalos kapcsolatot az afganisztáni tálibokkal, nagykövetüket nem utasítják ki Pakisztánból.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a tálibokkal való kapcsolat megszűnése nem jelenti Afganisztán és Pakisztán kapcsolatainak megszűnését, ellenkezőleg, fenntartják azt "a legjobb szándékok szerint".

Ugyancsak hétfőn felszólították a tálibokat, hogy zárják be pesavari és kvettai konzulátusukat - közölte az AP-vel egy magát megnevezni nem kívánó magas rangú kormánytisztviselő. Ennek ellenére a két képviselet a nap folyamán még működött. A tálib nagykövetség egyelőre nem nyilatkozott az ügyben. A karacsi konzulátust már a hónap elején bezáratták, mivel állítólag bátorították az Amerika-ellenes megmozdulásokat.

Korábban Pakisztán számított a tálibok legerősebb szövetségesének, és a szeptemberi terrortámadások után az egyetlen olyan állam maradt, amely fenntartotta diplomáciai viszonyát a tálib rezsimmel.