Újabb francia katonákat küldenek Afganisztánba

Két héten belül nyolc francia Mirage 2000-es vadászgép csatlakozik az Afganisztán elleni hadműveletekhez. Emellett a jelenleg Mazari Sarifban állomásozó francia katonai alakulat 140 katonával egészül ki.

Franciaország az eddigi elektronikus légi felderítést végző Mirage gépek és C-135-ös utántöltő szállító repülőgépek mellett nyolc Mirage 2000-es vadászgépet is a térségbe vezényel.

Ezenkívül Alain Richard védelmi miniszter közölte azt is, hogy a Mazari-Sarifba küldött 58 tengerészgyalogoshoz kedden újabb 140 bajtársuk csatlakozik, akik a hét végén indultak útnak az istres-i katonai bázisról a közép-ázsiai térségbe.

Feladatuk a környék aknáktól való megtisztítása, illetve a város repülőterének helyreállítása lesz. Ez a légikikötő szolgál majd a szükséget szenvedő afgán lakosság ellátását célzó segélyszállítmányok logisztikai bázisául, ehhez azonban előbb alkalmassá kell tenni nagyméretű tehergépek fogadására.

A francia alakulat kommandós tapasztalatokkal bír, humanitárius missziókra, nehéz terepen való közelharcra, városi terroristaelhárító akciókra is speciális kiképzést kapott. Az ezred katonái megjárták az Öböl-háború frontjait, és a jugoszláviai konfliktus különböző színterein is megfordultak. Koszovóban 1999-ben ők biztosították a szerb és albán negyedet elválasztó Mitrovica hidat.