A kelet-európai örömlányok már csatlakozhatnak az EU -hoz

A kelet-európai prostituáltak a jövőben legálisan "munkát" vállalhatnak az Európai Unió azon tagországaiban, ahol a törvények nem tiltják a szexipart - ítéletkezett kedden az Európai Bíróság.

A bíróság azt követően döntött így, hogy négy keleti-európai (lengyel és cseh) prostituált keresettel fordult az európai fórumhoz, amelyben előadták: a szexipart nem tiltó Hollandiában tevékenységüket nem engedélyezték a hatóságok.

A négy örömlány Amszterdam vöröslámpás negyedében bérelt egy "vitrines" szobát, és munkából eredő bevételeiket be is vallották a megfelelő hatóságoknál. A peres eljárást azután indították, hogy többszöri igénylésük ellenére az állami szervek nem adtak számukra munkavállalási engedélyt, és ezt azzal indokolták, hogy a prostitúció nem számít állandó foglalkozásnak.

Az Európai Bíróság keddi ítélete lezárta az ügyet, és egyúttal kimondta az elvet, amely szerint a szexipart - ha azt a helyi törvények nem tiltják - nem lehet hátrányosan megkülönböztetni más foglalkozásoktól. Vagyis: ha az örömlány bizonyíthatóan alaptevékenységéből él és "üzleti vállalkozásának tárgyi feltételei biztosítottak", akkor szabadon munkát vállalhat minden olyan európai országokban, ahol a prostitúció nem tiltott.

A fenti döntés nemcsak nyugati prostituáltakra vonatkozik, hanem az EU-tagjelölt országokra is, mivel azokkal olyan kereskedelmi megállapodások vannak érvényben, amelyek alapján a szóban forgó országok polgárai is indíthatnak vállalkozásokat Nyugat-Európa területén.