A néhány nappal ezelőtt Afganisztánban megölt négy nyugati újságírót szabályosan kivégezték a tálibok vagy útonállók, akik öltözetükkel a tálibokra akarták terelni a gyanút. A megvert, súlyosan megsebesített négy tudósítót, köztük egy fiatal olasz nőt sziklafalhoz állítva lőtték agyon - mondta az ENSZ pakisztáni munkatársa.

A négy nyugati újságíró nem verekedés vagy lövöldözés során veszítette életét néhány nappal ezelőtt Afganisztánban, ahogyan arról a korábbi hírek érkeztek. A megtalált holttestek vizsgálata után kiderült, hogy valódi kivégzésről volt szó.

A tudósítók húsz társukkal együtt, nyolc gépkocsival indultak Kabul felé. A dzsipek szorosan egymás mögött haladtak, de egy ponton szétszakadt a raj, amikor egy szoroshoz értek. A szorosban kalasnyikovval felfegyverzett férfiak állították meg őket. Az ott lévő három autóból egynek sikerült visszafordulni és elindulni vissza, Dzsalálábád irányába. Azok közül, akik nem tudtak elmenekülni, az afgán nemzetiségű sofőröket és segítőket elzavarták, a későbbiekben ők mesélték el, amit láttak.

A fegyveresek - akik öltözetük, fekete turbánjuk és beszédük alapján majdnem biztosan volt tálib katonák voltak - puskatussal kezdték ütlegelni a nyugatiakat, majd nagy kövekkel dobálták őket. A súlyosan megsebesített embereket ezután egy sziklafal elé állítva lőtték agyon, elsőként az olasz újságírónőt.

Erről szerdán számolt be Iszlámábádban az ENSZ pakisztáni munkatársa, aki elmondta, hogy a gyilkosságok oka egyelőre nem ismert. Nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy útonállók voltak, akik a tálibokra akarták terelni a gyanút. Hozzátette, hogy a Dzsalálábád és Kabul közti országút köztudottan igen veszélyes.

[origo]