Heves harcok Kunduznál

Amerikai harci gépek szerdára virradó éjjel bombázták az észak-afganisztáni Kunduz városát, ahol a feltételezések szerint a szeptember 11-i terrorcselekményekkel vádolt Oszama bin Laden rejtőzik. Több szövetséges is bejelentette, hogy nem akar újabb egységeket küldeni az amerikaiak támogatására. A tálibokhoz közelálló AIP hírügynökség közlése szerint az amerikai gépek támadták a környéken fenntartott tálib állásokat is, valamint Kandahár városát.

A tálibok szerint bin Laden nincs az általuk ellenőrzött területen, és az is lehet, hogy már nem is tartózkodik Afganisztánban. Tommy Franks tábornok, az amerikai hadműveletek vezetője, aki kedden a Kabultól északra fekvő bagrami légi bázisra látogatott, hogy tárgyaljon az Északi Szövetség vezetőivel, a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy a tálibok és a "terrorista erők" heves ellenállást fejtenek ki Kunduzban, és nem tudni, hogy mennyi időt vesz igénybe a város bevétele.

Közben Mohammed Daud tábornok, az ellenzéki egységek egyik vezetője tárgyalt a tálibok kunduzi parancsnokával és a megbukott kormány volt védelmi miniszterével, Fazil Muszlimjar mollával, hogy adják meg magukat, majd hozzanak létre egy demilitarizált övezetet a Kunduztól keletre lévő frontvonalaknál. Daud reményét fejezte ki, hogy még a szerdai nap folyamán megállapodásra jutnak. A Pentagon szóvivője szerint az Egyesült Államok kész a bombázások felfüggesztésére Kunduzban, ha az Északi Szövetség ezt kéri a tálibok megadásának érdekében.

John Howard ausztrál kormányfő bejelentette, hogy egy harminc fős elit alakulat indult a Perzsa-öbölbe, hogy támogatást nyújtson az Afganisztán elleni amerikai ellencsapásnak. Ugyanakkor Jean Chrétien kanadai miniszterelnök közölte, hogy kormánya csak abban az esetben küld csapatokat Afganisztánba, ha "azok jelenlétét szükségesnek érzi". A The Guardian című londoni liberális újság védelmi minisztériumi forrásból úgy értesült, hogy elképzelhető: Nagy-Britannia nem küld több egységet Afganisztánba, sőt, visszahívhatja azt a 100 elit katonát is, akik jelenleg Kabul közelében állomásoznak.