Ittas volt az alagútbaleset okozója

Alkoholt fogyasztott az a török kamionsofőr, aki a svájci Szent Gotthárd-alagútban átcsúszott járművével a szemközti sávba, és ott frontálisan ütközött egy másik kamionnal - számolt be a tegnap lezárult hatósági vizsgálat.

A svájci Szent Gotthárd-alagútban október 24-én tizenegy emberéletet követelt, hogy egy török kamionsofőr áttért a szemközti sávba, és ott frontálisan ütközött a szembejövő kamionnal. A szörnyű alagúttűzben tizenegy ember halt meg. A török kamionsofőr holttestét a hegy belsejében, a tűzzónától távolabb találták meg. Annyit már sikerült a hatóságoknak tisztázni, hogy a balesetet okozó alkoholt fogyasztott, de azt még nem tudták kideríteni, hogy mennyit.

A négygyermekes férfi a megfelelő engedélyek nélkül fuvarozó Gül Trans cég megbízásából vezette kamionját, amelyet ugyancsak a szállítmányozó vállalattól rendelt.

A svájci alagút-katasztrófát az okozta, hogy a török sofőr kamionja használt autógumikat és ponyvákat szállított, s azok kigyulladtak, órákon át nagyon magas hőfokon égtek.

A legfontosabb tranzitútvonalon lévő alagút lezárása szinte egész Svájcban súlyos közlekedési problémákat okozott. A szerencsétlenség után hetekig lezárt alagutat időközben megtisztították, s hamarosan megkezdődhet a helyreállítása. Marco Borradori ticinói környezetvédelmi miniszter reméli, hogy még karácsony előtt megnyithatják az alagutat a személyautók számára, de a teherforgalom legkorábban jövő év elején indulhat meg újra.

A nemzetközi szakértői bizottság viszont tovább vizsgálja a baleset körülményeit: különösen nagy figyelmet szentelnek a szellőztetőberendezéseknek, mivel az áldozatok megfulladtak a füstben. Ezentúl, a tervek szerint, még korszerűbb szellőztetőberendezéseket építenek az alagutakba.

Korábban:

Tovább kutatnak a Szent Gotthárd-alagútban