Tömegsírra bukkantak Macedóniában

Macedónia északnyugati részén a hatóságok szerdán megkezdték annak a tömegsírnak a feltárását, amelybe állításuk szerint legyilkolt macedón polgárokat temettek az albán felkelők.

A szkopjei belügyminisztérium tájékoztatása szerint a törvényszéki orvos szakértők Trebos településnél vizsgálódnak. A térségben tíz napja fellángoltak a harcok, amikor váratlanul rendőrosztagok jelentek meg az egykor a lázadók kezén volt területen, a hivatalos magyarázat szerint a tömegsír körzetének biztosítására.

A tömegsír feltárását a NATO biztonsági előírásainak betartásával, a hágai Nemzetközi Törvényszék szakértőinek, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek ellenőrzése mellett végzik.

Carla del Ponte, az ENSZ-törvényszék főügyésze kedden Szkopjében tárgyalt a macedón vezetőkkel, s kijelentette, hogy a Nemzetközi Törvényszék vizsgálatot indít a macedón állambiztonsági erőknél és az albán felkelők körében. A macedón kormány az északnyugati országrészben fekvő Tetovo környéki feltételezett tömegsírok ügyének kivizsgálását várta a főügyésztől, míg az albán kisebbség a főváros közelében elterülő Ljuboten faluban augusztusban elkövetett állítólagos háborús bűntettek felderítésében remél segítséget.

A településen, ahová Del Ponte ellátogatott, a macedón biztonsági erők az albán polgári lakossággal szemben követtek el háborús gaztetteket. A bosszúvágytól hajtott ljuboteni gyilkosságokra a Human Rights Watch nemzetközi szervezet jelentése hívta fel a főügyész figyelmét. A beszámoló szerint az albán civileket néhány nappal a békeegyezmény előtt mészárolták le a frontvonalon fekvő faluban.

A Tetovo környéki, valószínűsített tömegsírokban a macedón hatóságok állítása szerint macedón polgári személyek tetemeit földelték el, akiket "albán terroristák" - lázadók - hurcoltak el és végeztek ki. Szerdán az egyik ilyen tömegsír feltárást kezdték meg.