Elvi beleegyezését adta száz brit kommandós afganisztáni tevékenységéhez Abdullah Abdullah, az afgán Északi Szövetség külügyminisztere. Brit kollégájával, Jack Straw-val folytatott tárgyalásain Abdullah elvetette a brit kormány javaslatát, hogy mérsékelt tálibokat bevonjanak az új afgán kormányba.

Elvi beleegyezését adta száz brit kommandós bagrami tevékenységéhez Abdullah Abdullah, az afgán Északi Szövetség külügyminisztere Teheránban a brit partnerével, Jack Straw-val folytatott tárgyalásokon.

Mohammed Hairha teheráni afgán nagykövet közlése szerint a brit kommandósok már Kabul közelében vannak, feladatuk pedig a stratégiai jelentőségű bázis biztonságának megteremtése lenne.

A brit kormány ennél jóval több, mintegy hatezer katonát készült az Északi Szövetség ellenőrizte térségekbe telepíteni, hogy biztosítsák a segélyszállítmányok célba juttatását, a szövetség azonban ezt elutasította. Abdullah mindazonáltal nem zárkózott el attól, hogy a a jövőben újra tárgyaljanak a nagyobb csapattelepítések lehetőségéről.

A találkozón Abdullah elvetette a brit kormány javaslatát, hogy mérsékelt tálibokat is bevonjanak az új afgán kormányba.

Az afgán nagykövet elmondta: a két külügyminiszter főként az Afganisztán jövőjével és a jövő héti Bonnban megtartandó afgán rendezési konferencia előkészítésével kapcsolatos kérdéseket vitatta meg.

Korábban:

Az Északi Szövetség távozásra szólította fel a brit katonákat