A tálibok 500 tankkal védik Kandahárt

Újságíróknak számolt be egy szökött tiszt arról, hogy a tálibok Kandahár védelmére 5-600 harckocsival készülnek. A katonák feleségét és gyerekeit bezárják, hogy így vegyék elejét a tömeges dezertálásnak és Kandahár feladásának.

A tálibok 500 harckocsit állítanak csatarendbe Kandahár védelmére. A tálib erők arra készülnek, hogy hamarosan megütköznek az Északi Szövetség csapataival, és az utóbbi időkben a szövetség segítségére siető egyre több törzs harcosaival. Ezt Biszillah molla mondta újságíróknak, aki a tálibok legfontosabb városának lőszer- és fegyverutánpótlásáért volt felelős, amíg néhány héttel ezelőtt meg nem szökött Kandahárból.

"A táliboknak minden eszközük megvan arra, hogy megvédjék magukat, rendelkeznek fegyverekkel szinte minden fegyvernemből, és meglehetősen sok lőszerük is van. Teljesen biztos, hogy keményen fognak harcolni, ha az amerikai szárazföldi csapatok megtámadják őket. A saját szememmel láttam azt az 5-600 harckocsit, amit Kandahár védelmére csoportosítottak át az elmúlt hetekben" - mondta Biszillah molla.

A volt tálib tiszt az amerikai bombázások miatt döntött úgy, hogy elhagyja Kandahárt. Jelenleg a pakisztáni Kvettában lakik. A molla hozzátette, hogy a város körüli dombokon kiépített tálib védelmi rendszer viszont már teljesen megsemmisült. A The Washington Post-nak nyilatkoztak más szökevények, akik elmondták, hogy a tálibok nemritkán bezárják a katonák feleségét és gyerekeit, hogy így vegyék elejét a tömeges dezertálásnak, és Kandahár feladásának.

[origo]