Egy nappal csúszik a bonni Afganisztán-konferencia

Egy nappal elhalasztják a bonni Afganisztán-konferenciát. A tárgyalásokon a jövőbeni afgán kormány összetételéről és az ország jövőjéről tanácskoznak a küldöttek. Az ENSZ szkeptikus a megbeszélések sikerével kapcsolatban.

Egy nappal elhalasztják Afganisztán jövőbeli kormányának összetételéről szóló németországi konferenciát. A szervezők azért döntöttek így, hogy elég időt hagyjanak a 20-30 afganisztáni részvevő megérkezésére, és hogy legyen idejük a küldötteknek előzetes tárgyalásokat folytatni.

A jövő hét kedden kezdődő bonni konferencián összeülnek az afganisztáni etnikumok képviselői, hogy leendő kormányukról tárgyaljanak, és széles nemzetiségi alapon nyugvó koalíciót hozzanak létre. Az ENSZ megbízott afganisztáni nagykövete azonban figyelmeztetett, hogy nem szabad sokat várni a várhatóan akár egy hétig is elhúzódó megbeszélésektől. Francesc Vendrell szerint a találkozó sikerét alááshatja a törzsi csoportok közötti bizalmatlanság, és belső megosztottságuk is. Az ENSZ-nagykövet szerint valószínűleg nemzetközi erők jelenléte szükséges, hogy fenntartsák a rendet az Afganisztánban - írja a BBC.