A Pentagon által egyelőre hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint az Egyesült Államok vasárnap szárazföldi katonai erőket szállított légi úton a dél-afganisztáni Kandahár térségébe. Szemtanúk szerint a nap folyamán az egyik Kandahárhoz közeli repülőtérre helikopterekkel érkeztek amerikai katonák és páncélozott járművek.

Ha a hír - különösen a páncélozott járművekről szóló értesülés - megalapozottnak bizonyul, akkor ez alapvető változást jelent az amerikai katonai fellépés jellegében: az Egyesült Államok eddig jobbára csak célpontkijelölésben segédkező felderítőket küldött Afganisztánba, és légicsapásokkal segítette az Északi Szövetség harcosainak szárazföldi előrenyomulását.

Észak-Afganisztánban, Mazari-Sarif közelében egyébként a hét végén nagy szükség is volt az amerikai légi támogatásra: az Északi Szövetség által az előző napok során fogságba ejtett több száz tálib, illetve velük együtt elfogott nem afgán (csecsen, pakisztáni, illetve más nemzetiségű) muzulmán szélsőséges fellázadt, és részlegesen kitört fogságából. Többen megszöktek közülük, és a foglyok zömét csak igen véres összetűzések során, amerikai légi harcjárművek közreműködése mellett sikerült visszaterelni. Egyes sajtóinformációk arról szólnak - bár a washingtoni védelmi minisztérium ezt sem erősítette meg -, hogy a fogolyzendülés leverése során egy amerikai is meghalt, aki a zendülők túszául esett.

Északon a bekerített Kunduzban vasárnap sok tálib adta meg magát az Északi Szövetségnek, de az ostromlók a döntő rohamot csak hétfőre tervezték. Eközben jelentették szemtanúk Kandahár mellől az amerikai erők állítólagos helyszínre szállítását. Ha Kunduz teljes mértékben kikerül a tálib hatalom alól, akkor az utolsó számottevő tálib erősség Kandahár marad. A washingtoni védelmi minisztérium nem cáfolta az erők Kandahárhoz szállításának hírét, hanem csupán azt szögezte le, hogy a tárca nem nyilatkozik "jövőbeni vagy folyamatban levő" műveletek ügyében.