Tengerészgyalogosok Kandahár mellett

A Pentagon megerősítette, hogy amerikai tengerészgyalogosokat szállítottak a dél-afganisztáni Kandahár térségébe. Első feladatuk a repülőtér elfoglalása lesz az utolsó tálib központban.

A Pentagon megerősítette, hogy amerikai tengerészgyalogosokat szállítottak a dél-afganisztáni Kandahár térségébe.

Az ABC hírtelevízió által idézett védelmi források szerint a művelet megkezdését követő 24 órán belül 1200-1600 tengerészgyalogost összpontosítanak a tálibok utolsó erőssége közelében. Első feladatuk a repülőtér elfoglalása lesz.

Észak-Afganisztánban, Mazari-Sarif közelében egyébként a hét végén nagy szükség is volt az amerikai légi támogatásra: az Északi Szövetség által az előző napok során fogságba ejtett több száz tálib, illetve velük együtt elfogott nem afgán (csecsen, pakisztáni, illetve más nemzetiségű) muzulmán szélsőséges fellázadt, és részlegesen kitört fogságából. Többen megszöktek közülük, és a foglyok zömét csak igen véres összetűzések során, amerikai légi harcjárművek közreműködése mellett sikerült visszaterelni. A fogolylázadás során meghalt az amerikai titkosszolgálat (a CIA) egyik tanácsadója. A CIA szóvivője kitért az erre vonatkozó kérdések megválaszolása elől.

Korábban:

Kandahár ostromára készülnek