Harcokba keveredtek az Afganisztánba nemrég érkezett amerikai tengerészgyalogosok, amikor rátámadtak egy konvojra. A Kandahár melletti repülőteret elfoglalt katonákat újabbak követik.

Amerikai tengerészgyalogosok
Fotó: EPA
Amerikai tengerészgyalogosok Cobra harci helikopterekkel megtámadtak Kandahár közelében egy katonai konvojt, amely az amerikai egységek támaszpontja felé tartott. 

A vasárnap Dél-Afganisztánba érkezett amerikai erők első bevetésükkor 15 ellenséges harci járművet semmisítettek meg. Az akciót amerikai harci gépek is támogatták. A csata a tengerészgyalogosok által elfoglalt reptér közelében zajlott. Tegnap a nagy számú amerikai szárazföldi egység Afganisztánba vezénylése után Bush elnök azt mondta, veszélyes szakaszába érkezett a terrorizmus elleni háború, ezért fel kell készülni rá, hogy a harcoknak amerikai áldozatai is lesznek.

Körülbelül ezer tengerészgyalogos bevetése várható a tálibok utolsó erőssége, Kandahár elleni hadműveletekben. A Gyors Szabadság nevű akció az 1991-es Öböl-háború óta a tengerészgyalogosok legjelentősebb bevetése.

Amerikai katona
Az Egyesült Államok vezetése azt feltételezi, hogy Oszama bin Laden Kandahár környékén bujkál. A szövetséges csapatok egyik feladata, hogy elvágják az Amerika elleni terrortámadás vádlottjának lehetséges szökési útvonalait - írja a BBC.

Északon is folytatódtak a harcok, amerikai harci gépek keddre virradóra több hullámban támadták a Mazari-Sarif közelében fekvő Kaladzsangi erődöt, ahol több száz külföldi - tálibbarát arab, csecsen és pakisztáni - hadifogoly sáncolta el magát.

Korábban:

Megérkeztek Kandahárhoz az amerikai szárazföldi erők