A tálibellenes Északi Szövetség csapatai - saját bejelentésük szerint - leverték kedden a fegyveres fogolylázadást a Mazari-Sarif mellett levő földsáncerődben, ahol a kunduzi csatában elfogott tálibbarát külföldieket őrzik. Az AFP helyszíni tudósítása szerint ugyanakkor még tartanak a harcok.

Ezekben a pillanatokban folyik a tálibbarát foglyok teljes lefegyverzése - közölte kedden délelőtt a Reuters tudósítójával Usztad Atta, az Északi Szövetség egy magas rangú parancsnoka. Azt állítja: a legmakacsabbul kitartó harminc lázadó foglyot két tálib parancsnok vette rá a megadásra.

Az Északi Szövetség keddig adott haladékot a lázadóknak a fegyverletételre, figyelmeztetve őket, hogy különben megsemmisítő végső rohamot intéz ellenük.

Az arab, pakisztáni és csecsen foglyok lázadása vasárnap tört ki. Becsempészett fegyverekkel kezdték a harcot, majd hatalmukba kerítették az erőd fegyver- és lőszerraktárát. Több százan vesztették életüket a harcban mindkét oldalon. Az Északi Szövetség osztagai amerikai légi támogatást kaptak a kétnapi heves csatározásban.