A spanyolországi Pamplonában a rendőrség hétfőn este rövid tűzharc után őrizetbe vett egy férfit, akiről feltételezhető, hogy a fegyveres baszk szakadár szervezet, az ETA tagja. Egy másik gyanúsított megszökött.

Pamplona központjában két rendőr felismert két körözött ETA-tagot. A rendőrök követték a gyanúsítottakat, akik igazoltatáskor fegyvert rántottak, és tüzet nyitottak a rendőrökre. Az egyik férfit, a 23 esztendős Jorge Olaiz Rodríguezt elfogták, a másik túszul ejtett egy arra haladó autóst - egy nőt -, és elmenekült a helyszínről, majd húsz kilométerrel távolabb elhagyta az autót és annak sértetlen tulajdonosát. A rendőrség nagy erőket mozgósított elfogására.

Az első hírek szerint a lövöldözésben senki nem sebesült meg. Rodríguezt egy tavaly novemberben ugyancsak Pamplonában elkövetett merénylet egyik tetteseként körözték. A spanyol Baszkföldön és - a jelentős baszk lakosságú - Navarrában ismét igen feszült a légkör, miután múlt pénteken az ETA tagjai a baszkföldi Beasain városban megöltek két közlekedési rendőrt. Halálukkal 38-ra emelkedett azoknak a száma akiket az ETA terroristái 2000 januárja - a baszk követelésekről folytatott tárgyalások idején érvényben volt fegyvernyugvás vége - óta megöltek.