Az észak-afganisztáni Mazari-Sarif városánál napok óta tart a tálib foglyok lázadása. A tálibok felkelésének leverését amerikai harci gépek is segítették.

Tálib fogoly
Fotó: EPA
Az észak-afganisztáni Mazari-Sarif városánál tovább folynak a harcok a tálibokat fogva tartó erőd körül. A hírek szerint több száz tálib fogoly fellázadt fogva tartói ellen. Az Északi Szövetség erőinek egyik mazari-sarifi vezetője, Abdul Wahid azt mondta a BBC-nek, hogy a tálib foglyok továbbra is ellenállnak az erőd déli szárnyában. Wahid tagadta, hogy az Északi Szövetség arra használja ki a helyzetet, hogy megszabaduljon a számára terhes foglyoktól.

Az Északi Szövetség parancsnokai szerint a több száz fogoly többsége életét vesztette, de hétfő éjszaka még mindig lövöldözés hallatszott a börtön irányából. A foglyok, akik Kunduz ostroma során estek az Északi Szövetség fogságába, most visszahúzódtak a belső várba, megkaparintották az erőd raktárát, s így gránátokhoz, gépfegyverekhez és lőszerhez jutottak.

Korábban a Pentagon bejelentette, hogy hat északi katonát megölt, és öt amerikai katonát megsebesített egy célt tévesztett amerikai bomba. Egy szóvivő szerint a bombát a Mazari-Sarif mellett folyó tálib fogolylázadás leverését segítő légitámadás során dobták le. Három amerikai sebesültet sürgősen Üzbegisztánba szállítottak orvosi kezelésre. Állítólag a sebesülések súlyosak.

Korábban:

Leverték a tálib fogolylázadást