Rugova: Koszovó lényegében független

Arra várunk, hogy hivatalosan is elismerjék Koszovó függetlenséget - nyilatkozta Ibrahim Rugova, a választásokon győztes párt vezetője, aki szerint Koszovó lényegében már független.

"Koszovó de facto független. Szabadok vagyunk a NATO nemzetközi haderejének jelenlétében. Most várunk és cselekszünk annak érdekében, hogy hivatalosan is elismerjék Koszovó függetlenségét" - közölte a pristinai Zeri című lapnak nyilatkozva a november 17-i választásokon győztes Koszovói Demokratikus Szövetség (DSK) elnöke. Rugova szerint a tartományban lakók egyetértésével és kívánságával összhangban kell meghatározni azt, miként rendeződjenek a koszovói problémák.

A mérsékeltnek tartott Rugova úgy értékelte, hogy az első parlamenti választások "békésen és méltósággal zajlottak le, amivel Koszovó népe ismételten vizsgát tett arról, hogy elfogadja az élet demokratikus berendezkedését, illetve azt is tudja, miként kell ezt megszervezni". "A világ lehetőséget nyújtott, amit most ki kell használnunk" - idézte Rugova nyilatkozatát a Beta.