A hágai törvényszék szerint Mladic Belgrádban van

A hágai Nemzetközi Törvényszék szerint Ratko Mladic boszniai szerb háborús hadseregparancsnok jobbára Belgrádban tartózkodik, míg Radovan Karadzicról, az ugyancsak háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt boszniai szerb vezetőről a bíróságnak nincsenek megbízható információi.

Graham Blewitt, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyész-helyettese közölte, hogy Mladic jobbára Belgrádban tartózkodik, és valóban a jugoszláv hadsereg védelmét élvezi. A hágai bíróság "kivételesen megbízható forrásokból" tudja ezt - mondta.

Radovan Karadzic és Ratko Mladic
Blewitt azzal kapcsolatosan beszélt erről, hogy Carla del Ponte hágai főügyész kedden New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt azzal vádolta a jugoszláv szövetségi hatóságokat, hogy büntetlenséget biztosítanak a háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt Ratko Mladicnak, a boszniai szerb hadsereg háborús parancsnokának, aki jelenleg is Jugoszlávia területén él.

Zoran Zivkovic jugoszláv belügyminiszter cáfolta a főügyész asszony állításait, mondván, nem tud arról, hogy Mladic Jugoszlávia területén lenne.

Blewitt szerint Radovan Karadzic hollétéről a hágai ügyészségnek nincsenek megbízható értesülései, de úgy gondolják, hogy ő a boszniai Szerb Köztársaság területén tartózkodik, ami nem zárja ki azt, hogy időnként átmegy Szerbiába vagy Montenegróban.

A főügyész-helyettes megerősítette azt is, hogy az ügyészség vizsgálatot folytat Nebojsa Pavkovic, a jugoszláv hadsereg jelenlegi vezérkari főnöke ellen, illetve vizsgálódnak Sreten Lukic rendőrtábornok ügyében is. Blewitt emlékeztetett arra, hogy mindkettejük neve szerepel a Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnökkel szembeni vádiratokban.

A koszovói háborús bűnökről összeállított vádirat Pavkovicot és Lukicot más személyekkel együtt a Milosevic irányítása alatt álló "bűnszövetkezet" tagjaként említi, ezért velük szemben az a gyanú, hogy a volt jugoszláv elnök bűntársai voltak Az 1998-99-es koszovói események idején Pavkovic a tartományban szolgálatot teljesítő 3. jugoszláv hadseregnek volt a parancsnoka, Lukic pedig a belügyminisztérium koszovói főhadiszállásának élén állt.

Pavkovicot még Milosevic nevezte ki vezérkari főnöknek. Vojislav Kostunica jugoszláv elnököt Szerbiában számos bírálat érte amiatt, hogy még mindig nem váltotta le a tábornokot.

Korábban:
Del Ponte szerint Mladic hivatalos védelmet élvez