Az Amnesty International emberjogi szervezet követeli, hogy vizsgálják ki a Mazari-Sarif-i fogolytáborban fellázadt tálibok halálát.

Tálib fogoly Talokan városnál
Fotó: EPA
Az Amnesty International emberjogi szervezet azt követeli az Egyesült Államoktól, Nagy-Britanniától és az Északi Szövetségtől, hogy vizsgálják ki a Mazari-Sarif-i foglyok halálát. A tálibok ellenzéke által elfoglalt városban egy erődbe gyűjtötték a foglyokat, akik vasárnap fellázadtak fogva tartóik ellen. A foglyokat többször bombázták amerikai repülőgépek, és tűz alá vették őket az Északi Szövetség tankjai. A BBC beszámolója szerint az életben maradt foglyokkal tegnap végeztek.

Északi Szövetség csapatai - saját bejelentésük szerint - kedden verték le a fegyveres fogolylázadást. Az arab, pakisztáni és csecsen foglyok lázadása vasárnap tört ki. Becsempészett fegyverekkel kezdték a harcot, majd hatalmukba kerítették az erőd fegyver- és lőszerraktárát. Több százan vesztették életüket a harcban mindkét oldalon. Az Északi Szövetség osztagai amerikai légi támogatást kaptak a kétnapi heves csatározásban.

Korábban:

Az Északi Szövetség állítja: leverték a fogolylázadást