Bin Laden terrorszervezetével való együttműködés gyanújával három észak-afrikai férfit vettek őrizetbe Észak-Olaszországban, miután tizenöt helyen rajtaütésszerű házkutatást tartottak.

Az al-Kaida terrorszervezettel való együttműködés gyanújával három észak-afrikai férfit vettek őrizetbe csütörtök hajnalban Észak-Olaszországban.

Az olasz terroristaellenes rendőralakulat emberei tizenöt helyen tartottak rajtaütésszerű házkutatást Lombardia és Piemonte tartományokban. Ezen belül Milánóban átvizsgálták az Iszlám Központ és az Iszlám Kulturális Központ helyiségeit és két mecsetet (amerikai vélemények szerint a két iszlám központ az Oszama bin Laden vezette al-Kaida fő európai logisztikai bázisa és utánpótlás-toborzó helye). Az akciók során nagy mennyiségű szélsőséges iszlám propagandaanyagot találtak.

A milánói rajtaütések eredményeként őrizetbe vettek három észak-afrikai - egy-egy marokkói, tunéziai és algériai - férfit, egy egyiptomi állampolgárnak azonban sikerült elmenekülnie, aki valószínűleg már el is hagyta Olaszország területét. Velük együtt 14-re emelkedett az utóbbi időben Olaszországban letartóztatott terroristagyanús külföldiek száma. A három férfit azzal vádolják, hogy robbanóanyagok, harci gázok és hamis dokumentumok birtoklása céljából bűnszövetséget alakítottak - közölte Luca Pistorelli vizsgálóbíró.

A hatóságok feltételezése szerint a letartóztatottak kapcsolatban állnak az al-Kaidával szorosan együttműködő Tunéziai Harci Csoport nevű radikális iszlám szervezettel. Ez utóbbi vezetőjét áprilisban vették őrizetbe szintén Milánóban. Telefonbeszélgetéseinek lehallgatása után októberben, Münchenben rendőrkézre került a csoport másik vezetője is. A csütörtöki akciót szintén telefonlehallgatás útján szerzett információk alapján indították.