Az Északi Szövetség szóvivője közölte: engedélyezik, hogy az Amnesty International emberi jogi szervezet kivizsgálja a Mazari-Sarif közelében történt fogolylázadás körülményeit. A szóvivő szerint a kivégzett többszáz tálibbarát fogoly saját makacsságának köszönheti halálát.

Az Északi Szövetség szóvivője csütörtökön azt is közölte: lehetővé teszik a Amnesty International (AI) emberi jogi szervezetnek, hogy kivizsgálja annak a több száz tálibbarát fogolynak a sorsát, akiket a Mazari-Sarif közelében lévő földsáncerődben öltek meg. Nincs akadálya annak, hogy az AI vizsgálatot folytasson - közölte Mohammed Habil, az Északi Szövetség szóvivője. A háromnapos véres lázadásban az erődben fogva tartott összes pakisztáni, arab és csecsen harcost megölték. Ők maguk 40 katonájukat vesztették el a lázadás leverése során, amelyhez amerikai légi támogatást kaptak.

A szóvivő szerint nem volt más választásuk, mint megölni a foglyokat, mert azok zsákmányolt fegyverekkel megtámadták őket az erődben. - Nem volt szándékunk bántalmazni őket. Saját makacsságuk okozta halálukat - fogalmazott. Egyben azt is közölte: készek átadni az elfogott külföldi harcosokat, valamint a szaúdi származású terroristavezérrel, Oszama bin Ladennel kapcsolatban álló afgánokat egy nemzetközi szervezetnek, hogy az döntsön további sorsukról. - Ők nem csak a mi ellenségeink, hanem az egész világé - mondta a szóvivő.