Tíz éven keresztül rossz diagnózisokat állított fel egy gyerekorvos Nagy-Britanniában. Több mint 170 esetben a félrekezelt gyerekek állapota rosszabbra fordult. Az orvosi műhibákra azután derült fény, hogy egy epliepsziás gyerek majdnem meghalt, mert rossz gyógyszereket kapott.

Leicesterben dr. Andrew Holton volt tíz éven keresztül az egyetlen gyerekorvos. Valószínűleg ez idő alatt a legtöbb páciensét félrekezelte. Eddig a brit orvosi kamara vizsgálatai szerint 133 esetben bizonyítható, hogy rossz diagnózist állított fel. Emellett további 44 gyereknél valószínűsíthető, hogy nem a megfelelő gyógyszereket kapták Holtontól - közölte a BBC.

A leicesteri kórház vezetősége beismerte a műhibákat, és elnézést kért az érintettektől. A gyerekeknek dr. Holton nem a megfelelő készítményeket írta fel, vagy nem a megfelelő dózist alkalmazta a kúra során. Elsősorban az epilepsziához nem értett, ugyanis valamennyi, ebben a betegségben szenvedő páciensének rossz orvosságokat írt fel.

Az ügy idén júniusban pattant ki, amikor egy kisfiú súlyos, életveszélyes epilepsziás rohamot kapott. Mint a későbbi vizsgálatok megállapították, a rossz gyógyszerek váltották ki a rohamot.

Dr. Holton egyelőre szabadlábon védekezhet, de rendőrségi eljárás folyik ellene. Az, hogy milyen büntetésre számíthat az orvos, egyelőre még kérdéses. Több mint 100 szülő bírósághoz fordul a műhibák miatt. A szülők azonban nem a gyerekorvost, hanem a kórházat perlik.

Holton ugyan sajnálja, hogy félrekezelte a gyerekeket, de azt mondja, nem hiszi, hogy bármelyik gyerek szenvedett volna a hibája miatt, vagy rosszabbodott volna az állapota.