Afgán-pakisztáni csúcs Teheránban

Az elűzött volt afgán elnök, Rabbani, aki jelenleg az Északi Szövetség vezetője történelmi jelentőségű találkozóra készül a paksztáni elnökkel, ugyanis utóbbi a szeptember 11-i terrortámadásokig a tálib rezsib egyik külső támogatója volt.

Az iráni kormány találkozót szervez Burhanuddin Rabbani, az Északi Szövetség nevű afgán fegyveres koalíció vezetője és Pervez Musarraf pakisztáni elnök között. A helyszín valószínűleg Teherán lesz. Ezt Rabbani, a tálibok által 1996-ban megbuktatott afgán elnök, a tádzsik, az üzbég és a hazara nemzetiségre támaszkodó Északi Szövetség vezetője közölte pénteki sajtóértekezletén.

Hozzátette, hogy Mohammed Hatami iráni elnökön kívül az Egyesült Arab Emírségek kormánya is sürgeti egy ilyen találkozó létrejöttét. Mint mondta, helyesli az iráni kezdeményezést. "Baráti kapcsolatokra törekszünk szomszédainkkal, és hasonló törekvést érzékelünk a pakisztáni fél részéről is" - jelentette ki.

1996-ban Pakisztán segítette hatalomra a fanatikus szunnita muzulmán tálibokat, akik megdöntötték Rabbani elnök hatalmát, és elűzték Kabulból. Pakisztán jelenlegi vezetői azonban most támogatták a tálibok ellen és velük szövetséges arab terroristák elleni amerikai hadjáratot, és ezzel közvetve elősegítette a tálibok bukását és Rabbani visszatérését Kabulba.

Rabbani sajtóértekezletén állást foglalt  az ország új, ideiglenes kormányának kérdésében is. Hangsúlyozta: álláspontja szerint az ország új, ideiglenes politikai intézményeinek tagjait is az afgán népnek kell megválasztania, s a nőknek is meg kell adni a választás és a választhatóság jogát. Elfogadhatatlan lenne minden olyan átmeneti hatalmi szerv, amelynek tagjait nem a nép választotta - mondta. Úgy vélekedett, hogy két hónap alatt megszervezhetők lennének a választások.

Egyértelműen állást foglalt a királyság visszaállítása ellen. Mindazonáltal leszögezte, hogy ha népképviseleti rendszerben megválasztják valamilyen tisztségre a jelenleg emigrációban élő exuralkodót, Muhammad Záhir Sahot, akkor tiszteletben fogja tartani ezt a döntést.
Kitért azokra az aggodalmakra is, amelyeket emigrációban élő afgán vezetők hangoztatnak e napokban a Bonn közelében zajló Afganisztán-konferencián. E vezetők szerint Afganisztán zavaros belpolitikai helyzetében kockázatos dolog lenne minden külső védelem nélkül hazatérniük, ugyanis fegyveres kíséret nélkül veszélyben lenne az életük a fegyveres milíciákkal teli országban. Rabbani szerint mintegy 200 külföldi békefenntartó elég lenne ahhoz, hogy szavatolja az emigrációból hazatérő afgán vezetők biztonságát. Ekkora őrizet célszerű volna, de nagyobbra nincs szükség - vélekedett kabuli sajtóértekezletén.