Amerikai biológus lehetett a lépfenés levelek feladója

Biológus szakmai körökben nagyon is kézenfekvőnek tartják azt a washingtoni nyomozati hipotézist, hogy a lépfenespórákkal fertőzött leveleket az amerikai biológiaifegyver-program egyik magas beosztású tudományos kutatója küldte szét az Egyesült Államokban - írta pénteken a Le Monde.

A francia lap a biológiai hadviselés egyik független szakértőjét, Jan van Aken hamburgi mikrobiológust kérdezte a közelmúltban Genfben nyilvánosságra hozott információról. Aken ismeretei szerint az amerikai nyomozók gyanúját az első októberi levelek keltették fel, amelyekben a veszélyes küldemény mellett  figyelmeztető üzenet is volt azzal a tanáccsal, hogy felbontójuk azonnal vegyen be antibiotikumot. A feladó nem ölni akart, csak pánikot kelteni. Feltűnő volt az is, hogy az első leveleket mind azonos helyről postázták. A biológus szakember szemében  viszont a vizsgálati eredmények perdöntő eleme az, hogy a mérgező fehér porban szilicium-dioxidot találtak, amit csak amerikai katonai laboratóriumokban használnak. Mint Aken kiemelte, a világ más hasonló intézményeiben, például Irakban is, a bentonitot alkalmaznak az ilyen eljárásoknál.

Az amerikai nyomozás új irányáról Barbara Rosenberg, a New York-i egyetem  biológuskutatója, Bill Clinton elnök korábbi szaktanácsadója számolt be a biológiai fegyverek előállítását és használatát tiltó 1972-es ENSZ-konvencióról Genfben folyó tanácskozáson. A felszólaló arról tájékoztatott, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy ideje az amerikai biológiai hadviselés területén dolgozó kutatógárda körében keresi a tettest. Az amerikai delegáció egy másik tagja a témáról folyó magánbeszélgetésben egy zavarodott elméjű tudósról tett említést Jan van Akennek.

John Ashcroft amerikai igazságügy-miniszter egy héttel ezelőtt a CNN hírtévének nyilatkozva "olyan természetű gyanújel" felmerülésére célzott, amely "egy belső forrás" felé irányíthatja a nyomozást - emlékeztet a Le Monde.

A Greenpeace Allemagne című német hetilap legutóbbi száma viszont tudni véli, hogy az amerikai nyomozó hatóságok egészen pontosan ismerik a gyanúsított mikrobiológus személyét és azt a katonai laboratóriumot, ahol dolgozik, de titokban akarják tartani az adatokat, mivel a biológiai hadviselést érintő kutatások egy magas rangú képviselőjéről van szó. A német környezetvédők lapja szerint az elkövető a pánikkeltéssel a kérdés fontosságára akarta felhívni a figyelmet, remélve, hogy megemelik a kutatások számára biztosított költségvetési hozzájárulást. A szeptember 11-i terrormerényletek utáni hangulatot próbálta kihasználni.

A Le Monde azt tudakolta a hamburgi kutatótól: elképzelhető-e hogy az anthrax-fertőzések forrása éppen az a Don C. Wiley biokémikus, akinek november 16-án rejtélyes módon nyoma veszett Memphisben. Jan van Aken hangsúlyozta ugyan, hogy a Harvard Egyetem tudósa  az Ebola vírus specialistája volt, a lépfenekór pedig egészen  más szakismereteket követel, de azért nem utasította el teljesen a feltevést.