Argentina pénzügyi szigort vezetett be

Az argentin gazdaság további válságának megakadályozása céljából számos banki korlátozást vezetnek be. Többek között havonta ezer dollár felett nem lehet pénzt felvenni a bankból.

Argentínában az adósságválság további elmélyülésének megakadályozása céljából szigorú szabályokat vezetnek be. Domingo Cavallo gazdasági miniszter vasárnapi bejelentette, hogy a korlátozások 90 napig érvényben maradnak.

Annak érdekében, hogy például elejét vegyék a bizalmatlan befektetők rohamának, havonta maximum ezer dollárt lehet készpénzben felvenni a bankszámláról. Az e feletti műveleteket csekkel, vagy bankkártyával kell bonyolítani.

Továbbá korlátozzák a külföldi átutalásokat, a bankbetétekhez való hozzáférést és a határozat szerint a kölcsönügyletek nem bonyolódhatnak ebben az időszakban pesóban. A külföldi átutalásokat is ezer dollárban maximálják, kivéve néhány esetet.

Az intézkedés a tőke kimenekülését hivatott megakadályozni. Argentina ugyanis 132 milliárd dolláros adósságheggyel küzd, amely a bruttó hazai termék 50 százaléka, ráadásul több mint 3 éve tartó gazdasági recesszióval kénytelen az ország gazdasága szembenézni. Ez a szakértők szerint kezelhetetlen, s az országot terhelő magas kamatterhek miatt egyre szkeptikusabban ítélik meg a kilábalás esélyeit.

A gazdasági miniszter egyúttal nyugalomra intette a lakosságot.