Összeültek Ariel Saron izraeli miniszterelnök vezetésével az izraeli kormány biztonsági szakemberei hétfőn délután. Az egész izraeli kormány pedig este tart rendkívüli ülést, hogy döntsön arról, hogyan válaszoljanak a hétvégi merényletekre. A terrortámadásban legkevesebb 28 ember halt meg, a sérültek száma pedig 200 felett van. A Palesztin Hatóság hétfőn házi őrizetbe helyezte a haifai merényletet magára vállaló Hamász szellemi vezetőjét, Ahmed Jasszint. Ennek ellenére újabb merényletekre készül a szélsőséges szervezet.

Ariel Saron

Fotó: EPA
A miniszterelnök hazaérkezése után a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren azonnali megbeszéléseket kezdett a kormány védelmi szakembereivel, a megbeszélésen - többek között - részt vesz Simon Peresz külügyminiszter és Benjámin Ben Eliezer védelmi miniszter is- írja a Jerusalem Post. Ariel Saron izraeli miniszterelnök vasárnap a Fehér Házban azt mondta George Bush amerikai elnöknek, hogy Izrael választ fog adni a terrormerényletekre, fel fog lépni az elkövetők ellen. "Mivel Jasszer Arafat palesztin elnök nem tesz semmit, hogy megelőzze a terrorizmust, Izrael egyedül fog harcolni a terrorizmus ellen"- mondta Saron. A kormányfő este televíziós beszédet intéz Izraelhez a merényletekkel kapcsolatban, majd ezután vesz részt a kormányülésen.

Az izraeli elnök Arafat elszigetelését sürgeti

Móse Kacav izraeli államfő hétfőn felszólította a világ vezetőit: szigeteljék el Jasszer Arafat palesztin vezetőt addig, amíg le nem számol azokkal a palesztin fegyveresekkel, akik a hét végén merényleteket hajtottak végre Izraelben. Kacav elmondta: Arafat az erőszakos cselekményekből próbál diplomáciai hasznot húzni, és katasztrófába sodorja saját népét. "A szabad világ nemzeteinek - különösen Európának, amely igen jó viszonyt ápol a Palesztin Hatósággal, valamint az arab országoknak - tudatosítaniuk kell Arafatban, hogy a terrorcselekményeknek nincs semmiféle jogalapjuk" - mondta az izraeli elnök. Kacav szerint Izraelnek nem érdeke a katonai feszültség további fokozása, de joga van megvédeni magát és állampolgárainak életét.

Rendkívüli állapot a Közel-Keleten

Újabb merényletkísérletektől tartva az izraeli vezetés továbbra is riadókészültségben tartja a rendőrséget. Az izraeli közszolgálati rádió úgy értesült, hogy a hadsereg, a rendőrség és a Sin Bét, az izraeli belbiztonsági szolgálat tagjai már dolgoznak a hét végi palesztin terrorakciókra adandó válaszlépéseken.

A jeruzsálemi és haifai merényletek után Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke rendkívüli állapotot hirdetett a palesztin vezetés ellenőrzése alatt álló területeken. A Hamász vasárnap magára vállalta a haifai merényletet. Ezek után hétfőn Sejk Ahmed Jasszint, a Hamász szellemi vezetőjét a palesztin hatóságok házi őrizetbe helyezték - közölte a Jerusalem Post.

Jasszin házi őrizetbe helyezése ellenére a Hamász újabb merényletekkel fenyegetőzik. Egy izraeli katonák által lelőtt palesztin férfi hétfői temetésén mintegy ezer palesztin vett részt, köztük a Hamász aktivistái. A szélsőséges szervezet tagjai újabb, Izrael elleni merényletkre szólították fel a palesztinokat.

A Hamász és az Iszlám Dzsihád radikális palesztin csoport hetvenöt tagját tartóztatta le vasárnap este a palesztin rendőrség a merényletek után. A letartóztatottak között van állítólag a Hamász három vezető beosztású tisztviselője is.

Robbantás-sorozat a hétvégén

A Jerusalem Post legfrissebb információi szerint tizenöt halottja és negyven sérültje van az izraeli Haifában történt buszrobbantásnak. A robbantás néhány órával a 10 halottat és több mint 180 sérültet követelő éjszakai jeruzsálemi robbantások után történt. Hétfő délutánig mindössze négy áldozat személyazonosságát sikerült megállapítani. Az áldozatok között volt egy 38 éves Fülöp-szigeteki nő, Rosaria Reyes. Reyes márciusban érkezett Izraelbe és ápolóként dolgozott. A merénylet idején éppen hosszú idő után először szabadnapot vett ki és buszra szállt, hogy meglátogassa egy ismerősét.

Három robbanás rázta meg szombat éjszaka Jeruzsálem központját, röviddel egymást követően. Kettő egy zsúfolt bevásárlóközpont bejáratánál robbant nem sokkal éjfél előtt, a harmadik pedig egy autóba rejtett pokolgép volt, amely néhány perccel később lépett működésbe. A három robbanás miatt tíz - 14 és 20 év közötti - fiatal meghalt, és 180 ember - közük szintén sok fiatal - megsérült. A jeruzsálemi robbantásokkor a két öngyilkos merénylő is meghalt.

A buszrobbantás vasárnap, nem sokkal déli 12 óra után történt Haifa belvárosának egyik kereszteződésében. A robbanás következtében 15 ember meghalt, körülbelül 35-en megsérültek. Az Izrael harmadik legnagyobb városában elkövetett merényletet a Hamász szélsőséges palesztin mozgalom fegyveres szárnya vállalta magára. Azt is közölték, hogy tagjaik öngyilkos robbantást hajtottak végre.

[origo]

Korábban:

Robbantás-sorozat Izraelben