Az izraeli kormány keményebb fellépésről döntött

Az izraeli kormány öt órán keresztül tartó tanácskozása után közölték: állásfoglalásuk szerint a Palesztin Hatóság terrorizmust támogató szervezet, és ennek megfelelően kell bánni vele. A bejelentés azután történt, hogy az izraeliek megtorolták a hétvégi merényleteket, és rakétákat lőttek ki Arafat bázisának közelében.

A gázai hadiszállás támadása
Fotó: EPA
Ariel Saron izraeli miniszterelnök elnöklete alatt öt órán keresztül tartó rendkívüli tanácskozást tartott az izraeli kormány. Az izraeli vezetés a Palesztin Hatóság elleni harc fokozásáról döntött. A hét végi kegyetlen merényletek megtorlásául a korábbinál keményebben akarnak fellépni a palesztin terrorizmussal szemben. Az ülésen Jasszer Arafat palesztin elnök elitalakulatát, a 17-es Erőt, és a Fatah mozgalom katonai szárnyát terrorista csoportnak nyilvánították- írja a CNN.

Ariel Saron közölte: Izrael ugyanúgy fog eljárni, mint azt Amerika tette az őt ért támadások után. Az ártatlan izraeli állampolgárok elleni merényletekben részt vevő, szerepet vállaló terroristákat továbbra is üldözni fogják. Saron hétfő esti beszédében már háborúról beszélt. Elmondta, hogy az Izrael által indított terrorizmus elleni háború hosszú lesz és nehéz. Saron egyértelműen Arafatot tette felelőssé a merényletekért. Közölte, hogy a továbbiakban nem hagyják, hogy ártatlanokat gyilkolhasson. Hozzátette: Arafat a felelős a történtekért, mert a terrorizmust, mint stratégiát választotta céljai eléréséhez.

Szaeb Erekat palesztin miniszter Saron beszéde után közölte: hadüzenetnek tekintik Saron hétfői bejelentését. Szerinte az izraeli akció jogosságát az is megkérdőjelezi, hogy Arafat utasítására a merényletek után több mint száz embert letartóztattak azok közül, akik összefüggésbe hozhatók a terrorista akciókkal. 

A Palesztin Hatóság kedden visszautasította azt az izraeli vádat, hogy a terrorizmust támogatja.

Kedden izraeli tankok behatoltak a palesztin igazgatású gázai repülőtérre. A Gáza városában található Palesztin Hatóság főhadiszállását pedig Appache helikopterek levegő-föld rakétákkal lőtték. Jasszer Arafat nem tartózkodott az épületben, éppen a ciszjordániai Ramallahban tárgyalt. Szemtanúk szerint az izraeli csapatok kedden megközelítették Arafat rámalláhi főhadiszállását is, amikor a palesztin elnök az épületben tartózkodott.

[origo]

Korábban:

Saron háborúval, a Hamász újabb merényletekkel fenyegetőzik