Megfagynak a menekülttáborokban az afgán gyerekek

Tömeges fagyhalál tizedelheti meg az afganisztáni menekülttáborok lakóit. A sátrakban éjszakázó kisgyerekek közül már többen megfagytak a napokban, ráadásul hamarosan húsz fokkal hidegebb lesz. A hó miatt megközelíthetetlenné válik az ország legnagyobb része, és emiatt élelem és meleg ruha nélkül marad több millió menekült.

Egyre nehezebben tudnak élelemet és meleg ruhát eljuttatni az afganisztáni menekülttáborokba a nyugati segélyszervezetek. Heteken belül pedig teljesen járhatatlan lesz az ország útjainak nagy része, így tavaszig nem érkezhetnek újabb segélycsomagok az éhező afgánoknak.

A háború miatt több millió embernek kellett elhagynia otthonát, ők most sátrakban élnek. Több kisgyerek és újszülött már most megfagyott a menekülttáborokban. Nyugati szervezetek aktivistái szerint a helyzet hamarosan sokkal súlyosabbra fordul. Éjszaka már most is fagy, de ha beköszönt az igazi tél, még húsz fokot csökken a hőmérséklet - közölte a BBC.

Mazari-Sarifban. a menekülttáborban a napokban már leesett a hó, az éjszakai fagyokat pedig sátrakban tölti 150 ezer ember. A városba egyelőre tíznapos utazás után tudnak eljutni a segélyszállítmányok. Azért tíz nap alatt, mert az üzbég kormány biztonsági okokból lezáratta az egyetlen hidat, melyen keresztül át lehetne jutni Afganisztánba.

Bár a hídon keresztül negyven perc lenne az út Mazari-Sarifba, a kerülő utakon több mint tíz nap alatt jutnak el a városba. Ezek a kerülő utak is csak a nagyobb hidegek beálltáig működnek. Ha nem nyitják meg a hidat, ezt a várost - akárcsak az ország legnagyobb részét is - tavaszig elzárja a hó a külvilágtól.