Ethel öccse küldte villamosszékbe a Rosenberg házaspárt

Közel ötven évvel azután, hogy a szovjet kémként elítélt Ethel Rosenberget kivégezték, az öccse elismerte: azért, hogy mentse saját magát, eskü alatt hazudott. A hamis tanúvallomás juttathatta testvérét és sógorát villamosszékbe - vélekedik ma. Könyvében elismeri: kémkedett a szovjetek számára

A beismerés új fényt vet a hidegháború egyik leghirhedtebb eseményére, a Rosenberg-ügyre. Julius és Ethel Rosenberget 1953 júliusában végezték ki a Sing-Sing börtönben, két évvel a perük után, amelyben azzal vádolták őket, hogy amerikai atomtitkokat adtak át a Szovjetuniónak.

Ők voltak az egyedüliek, akiket hidegháborús kémkedésért kivégeztek, és az ő elítélésük adott érveket McCarthy szenátor számára az általa kezdeményezett kommunistaellenes keresztes hadjáratára.

David Greenglass, a most 79 éves Rosenberg testvér felfedi a hamis tanúvallomásáról a titkokat a most megjelenő "A testvér" című könyvében. A visszaemlékezésben elismeri, hogy ő volt az egyik kém, aki a szovjetek részére információkat adott az amerikai atomkutatásokról és a robbanószerkezet kifejlesztéséről.

Greenglass szintén vád alatt volt a Rosenberg-perben, és aggódott, hogy őt és feleségét is elítélhetik. Greenglass elmondta: az egyik ügyész, Roy Cohn, aki később McCarthy segítője lett, bátorította őt arra, hogy hazudjon. Greenglass hamis tanúvallomását, amely súlyosan terhelő volt Ethel Rosenbergre, a felesége is megerősítette.

Néha kísérti a Roseberg-ügy - ismerte el Greenglass, aki mindemellett megjegyezte: a felesége ilyenkor azt szokta mondani, hogy szerencsére ők még élnek.

Greenglasst 15 év szabadságvesztésre ítélték, ám 1960-ban szabadon engedték.

[origo]