Parlamenti válság Szerbiában

A szerbiai kormányzó pártkoalíció (DOS) szerda délutáni ülésén sem tudta leváltani Dragan Marsicanin parlamenti elnököt, mert nem gyűlt össze a szükséges számú parlamenti képviselő. A DOS azért indítványozta Marsicanin eltávolítását, mert többször megsértette a koalíciós szerződést, és részrehajló volt a DSS irányában.

A délutáni ülésen a 250 fős parlamentben 120, jórészt DOS-os képviselő volt jelent, a Vojislav Kostunica vezette Szerbiai Demokrata Párt (DSS) a baloldali ellenzékkel együtt távol maradt. A DOS egyebek mellett azért indítványozta Marsicanin leváltását, mert számos esetben megsértette a koalíciós szerződést, és részrehajló volt a DSS irányában, ami tisztségénél fogva megengedhetetlen. A parlamenti elnök a DSS tagja.

Kostunica pártja benne van a DOS-ban, de a párttömörülés parlamenti frakciójából hónapokkal ezelőtt kilépett. A DOS indítványához a harmadik napja tartó szerbiai parlamenti válság adott lökést.

A munkaügyi törvény hétfői elfogadása után a DSS - amely a milosevici baloldali ellenzékkel és a radikálisokkal a jogszabály ellen szavazott - szavazókártyákkal való manipulálásra hivatkozva követelte a szavazási eredmény megsemmisítését. Marsicanin meg is semmisítette az eredményt, de csakhamar a csalásra utaló bizonyítékok híján felülbírálta saját döntését. Az igazságügyi minisztérium szerdán bejelentette, hogy beperli Marsicanint és Dejan Mihajlovot, a DSS frakcióvezetőjét, mert szavazási csalással vádolta meg a minisztérium egyik alkalmazottját.

Cedomir Jovanovic, a DOS frakcióvezetője Marsicanin helyett Natasa Micicet javasolta parlamenti elnöknek, aki jelenleg a Szerbiai Polgári Szövetség színeiben alelnöki tisztséget tölt be a törvényhozásban. A Marsicanin leváltásáról szóló indítványt a 250 fős parlament 122 képviselője írta alá. Elemzők szerint a DOS-on belüli erőviszonyok döntik el, hogy Marsicanin marad-e vagy mennie kell. A parlamenti csatározás - függetlenül attól, hogy leváltják-e Marsicanint - szakadáshoz vezethet a DOS-ban, és Kostunica pártja a hozzá húzó kisebb pártokkal együtt kiléphet a koalícióból.