Házi őrizetben a Hamasz vezetője

Házi őrizet alá helyezte gázai otthonában a Hamasz radikális iszlám csoport alapítóját és szellemi vezetőjét a Palesztin Hatóság szerdán. Szakértők szerint ez volt Jasszer Arafat eddigi legkomolyabb lépése a fegyveres szélsőséges mozgalom ellen.

A palesztin elnökre a hét végi öngyilkos palesztin robbantások óta nagy nyomás nehezedett azért, hogy vessen véget a merényleteknek. Szemtanúk szerint a palesztin rendőrség behatolt Ahmed Jaszin sejk házába, majd a Hamasz-vezető tudomására hozták, hogy házi őrizetben van. A 65 éves Jaszin sejk - akinek végtagjai bénultak, tolókocsiban közlekedik - számos Izrael elleni merénylet, az Iszlám Dzsiháddal együtt a 25 halottat követelő hét végi támadások megszervezéséért is vállalta a felelősséget. A vallási vezetőt ezentúl csak rokonai látogathatják meg, telefonon sem érintkezhet a külvilággal.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök szóvivője azonban elégtelen lépésnek nevezte Jaszin sejk házi őrizetbe helyezését, mint mondta, a szellemi vezető és nem a Hamasz katonai szárnya elleni végrehajtott szigorítás nem állítja meg az öngyilkos merénylőket.