Húsz palesztin szélsőségest tartóztattak le

Húsz Hamasz-aktivistát tartóztatott le csütörtök hajnalban a palesztin rendőrség, többségében a szélsőséges iszlám mozgalom fegyveres szárnya, az Ezzeddin el-Kasszám embereit. Az akció miatt az Iszlám Dzsihád fegyveres szembeszegüléssel fenyegeti a palesztin hatóságot.
A Hamasz most letartóztatott húsz tagja a szervezet fegyvres szárányához tartozik. Ez a csoport vállalta magára a hét végén Haifában, Jeruzsálemben és Gázában elkövetett, összesen 31 ember halálát okozó gyilkos merényleteket. Vasárnap óta, amikor Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke elrendelte a rendkívüli állapotot a palesztinok által ellenőrzött területeken, a rendőrség bejelentése szerint összesen 180 embert tartóztattak le a Hamasz, illetve a másik nagy szélsőséges iszlám szervezet, az Iszlám Dzsihád soraiból.

Az Iszlám Dzsihád az újabb letartóztatások miatt fegyveres ellenállással fenyegetőzik: "Nem fogunk habozni fegyvereinket használni bárkivel szemben, aki megpróbálja akadályozni, gátolni harcunkat a cionista ellenség ellen." Az Iszlám Dzsihád közleménye szerint a letartóztatások nem veszik elejét az öngyilkos merényletek folytatásának.

Eközben Jasszer Arafat palesztin elnök csütörtökön Rámalláhban találkozott Anthony Zinni amerikai küldöttel, és arra kérte, járjon közben, hogy Izrael szüntesse meg Ciszjordánia blokádját. A megbeszélésen felvetődött egy szakértői szintű izraeli-palesztin összejövetel amerikai gyámság alatt a feszültség csillapítására.

Arafat és a térséget járó amerikai küldött találkozója azután jött létre, hogy az érintkezés a felek között négy napig szünetelt az iszlám szélsőségesek által végbevitt hétvégi merényletek miatt.