Omár molla nem kaphat amnesztiát

Az átmeneti afgán kormány vezetője közölte, hogy a tálibok vezetőire, így Omár mollára sem érvényes az amnesztia. A tálibok szellemi vezetője tegnap kért büntetlenséget Hamid Karzaitól.

 Hamid Karzai
Hamid Karzai, az átmeneti afgán kormány tegnap megválasztott vezetője közölte, hogy a tálibok vezetői nem kaphatnak amnesztiát. A pastu vezető általános amnesztiát hirdetett, mert szeretné elkerülni a vérbosszút. Mint ahogy azt tegnap megírtuk, Omár molla nem várta meg, hogy az átmeneti afgán kormány vezetője amnesztiát hirdessen. A tálibok szellemi vezetője maga kért büntetlenséget, nem csak saját részére, de a vezetésben részt vevő társai számára is.

Karzai elmondta: az ügy hátterében az áll, hogy tárgyalásokat kezdtek Kandahár békés átadásáról. Hozzátette, hogy Omár molla telefonüzenetben fordult hozzá, és a tálibok városának feladásáért cserébe kérte az amnesztiát a vezetőknek.

Korábban egy tálib közvetítő közölte, hogy Karzai már beleegyezett Omar molla ajánlatába, akit arról biztosított, hogy nem ölik meg és nem állítják bíróság elé.

A USA Today azonban úgy tudja, hogy Karzai nem ígért semmit a tálib vezetőknek. Elmondta: csak az "egyszerű" tálibok nyerhetnek bűnbocsánatot. A friss afgán vezető kiadott közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok követelése alapján nem adhat Omár mollának amnesztiát, sem más vezetőknek. Miután az USA felelősségre akarja vonni a tálibok vallási vezetőjét Oszama bin Laden rejtegetéséért.

Korábban:

Amnesztiát hirdetett az új afgán kormányfő

Omár molla amnesztiát kért