Rugova és Thaqi Koszovó jövőjéről tárgyal

Három héttel a november 17-i parlamenti választás után csütörtökön tárgyalóasztalhoz ült a két legerősebb koszovói albán párt vezetője, Ibrahim Rugova és Hasim Thaqi, egyelőre azonban nem jutottak végleges egyezségre a majdani kormánykoalíciót illetően.

A tárgyalások után a két politikus annyit árult el, hogy a megbeszélés építő jellegű és hasznos volt, sok kérdésben egyetértésre jutottak, és folytatják párbeszédet. A Rugova vezette Koszovói Demokratikus Szövetséghez (DSK) és a Thagi vezette Koszovói Demokrata Párthoz (DPK) közeli forrásokból annyit lehet tudni, hogy a két politikus várhatóan a hét végéig nyélbe üti a megállapodást a hatalommegosztásról, hogy "a parlament december 10-i alakuló ülésére ünnepi hangulatban, politikai feszültség és torzsalkodás nélkül kerüljön sor". A DSK-nak 47, a DPK-nak 26 képviselője lesz a 120 tagú koszovói parlamentben.

A Ramus Haradinaj vezette, Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) elnevezésű harmadik legnagyobb albán párt nyolc parlamenti helyhez jut. Ha az említett három párt összefogna, kétharmados többsége lenne a törvényhozásban.

Korábban:

Rugova: Koszovó lényegében független