Újra kábítószer-nagyhatalom lehet Afganisztán

A tálib hatalom összeomlása a heroin- és ópiumcsempészet ismételt felvirágzásához vezethet Afganisztánban. A tálibok ugyanis tavaly nyáron betiltották a máktermesztést. Akkor az ország a világ egyik legnagyobb kábítószer-alapanyag előállító országa volt. Most ismét lehet mákot vetni, egyre többen már búza helyett is csak ezt a növényt termesztik.

A tálib kormány 2000. júliusában minden átmenet nélkül betiltotta az ópium és a heroin alapanyagául szolgáló mák termesztését az országban. Ezt megelőzően a világ legnagyobb ópium- és herointermelő országa volt Afganisztán. Az egész világon előállított ópiumszármazékok háromnegyede ebből az országból származott egészen tavaly nyárig.

Most azonban a tilalom megszűnt. A CBS amerikai hírtelevízió szerint egyre több földműves veti be földjét mákkal. Döntésük érthető, hiszen a rendkívül szegény afgán földműveseknek a mákgumókért harmincszor annyit fizetnek, mint a búzáért.

Az ENSZ afganisztáni kábítószer-ellenes programját vzető Bernard Frahi a CBS-nek elmondta, hogy valószínűleg rövid időn belül ugyanannyi mákot fognak termeszteni az országban, mint korábban. Az eddigi szigorú tiltás után most ugyanis gyakorlatilag semmilyen szabályozás sincs a máktermesztésre vonatkozóan.