Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) megerősítette, hogy több ember kapott ebolás fertőzést a nyugat-afrikai Gabon egyik észak-keleti tartományában. A WHO azonnal szakértőket küldött a fertőzéssel sújtott területre.

Eddig heten vesztették életüket a legutóbb kitört ebolajárványban a nyugat-afrikai Gabonban - jelentette az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO). Tavaly Ugandában a vírus okozta járványban 224 ember halt meg.

A WHO nyomban két, erre szakosodott szakértőkből álló csoportot küldött Gabonba, hogy segédkezzenek a betegség elleni harcban. A szakértők a járvány megfékezése mellett a vírus eredetét is kutatják majd - írja a BBC.

Más, eddig meg nem erősített jelentések ebolás megbetegedésekről számoltak be a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság területéről is, ahol 28 ember vesztette életét. A helyi egészségügyi tisztviselők azonban úgy vélik, nem ebola, hanem csupán egy hasonló kór ütötte fel fejét Kongóban.

Az ebolavírus okozta megbetegedésekre egyelőre nem találtak teljesen hatásos kúrát, a megbetegedett emberek 70 százaléka megfertőződése után napokon belül elvérzik. A mostani eseteket Gabon egy távoli, északkeleti tartományában regisztrálták. Az országban legutóbb 1996-97-ben volt ilyen járvány, akkor a körülbelül hatvan fertőzöttből 45-en meghaltak. A betegséget 1976-ban fedezték fel, a kongói Ebola folyó közelében.

Korábban:

Hatékony ebola elleni szérum
2001. május 29.

Életveszélyes állapotban a kanadai ebola-gyanús nő
2001. februás 9.

Ugandában 89-re emelkedett az ebolajárvány áldozatainak száma
2000. november 5.