A New York Times-nak nyilatkozó szaúdi belügyminiszter azt állítja, hogy bin Laden csupán egy láncszem az al-Kaida terrorszervezetben. A befolyásos politikus szerint a szervezetet valójában mások vezetik, olyan személyek, akik teljesen ismeretlenek a nemzetközi hírszerzés számára.

A tálibokat le tudják győzni a szövetségesek, de a terrorizmus elleni háborút ezzel még korántsem nyerték meg. Hiába fogják el akár magát Oszama bin Ladent, az al-Kaidát azzal még nem állítják meg. Ezt a szaúd-arábiai belügyminiszter, Nayef herceg mondta hétfőn, a New York Times-nak adott interjújában. "Oszama bin Laden nem a legfontosabb vezetője az al-Kaida terrorszervezetnek, csupán egy kisebb láncszeme. Letartóztatása, kivégzése nem vetne véget a terrorakcióknak. A szervezetet valójában mások vezetik, olyan személyek, akik teljesen ismeretlenek a nemzetközi hírszerzés számára".

Nayef herceg, aki az egyik legbefolyásosabb szaúdi politikus, hozzátette: "A sajtó szerint bin Laden áll a piramis tetején, a hírszerzők azonban tudják, hogy ez nem így van. Megkockáztatom, hogy a szeptember 11-i amerikai merényleteket bin Laden közreműködése nélkül is végrehajtotta volna a rendkívül jól szervezett csoportosulás". Azt washingtoni kormánykörökben is valószínűtlennek tartják, hogy bin Laden letartóztatásával elapadnának az al-Kaida pénzforrásai. Michael Zeldin, volt amerikai igazságügyi szakértő azt mondta a New York Times-ban, hogy hiába lesznek sikeresek a katonai műveletek, ha a nyugat képtelen lesz hathatós intézkedésekkel valóban elapasztani ezeket a forrásokat.

[origo]